Met een feestelijke bijeenkomst gaven BioNoord, Kredietunie Westerkwartier en Rabobank onlangs invulling aan de start van de biologische groothandel in Leek. Zeven betrokken ondernemers deelden hun enthousiasme over het begin van hun bedrijf. ‘Het past aan alle kanten’.

Veelbelovend

BioNoord is een versleverancier die onder meer supermarkten, speciaalzaken, restaurants en webwinkels voorziet van biologische producten. Het gaat goed met het bedrijf dat pas sinds afgelopen 1 januari bestaat. ‘Inderdaad, de start is veelbelovend’, onderstreept mede-eigenaar Olov Reitsema. ‘We merken dat klanten onze persoonlijke benadering en het assortiment waarderen. Vanzelfsprekend doen we er alles aan om ons assortiment steeds verder uit te breiden. Bij voorkeur met zoveel mogelijk regionale biologische producten, zoals groenten, fruit, zuivel en kaas.’
De eigenaren van BioNoord, twee vrouwen en vijf mannen, zijn geen onbekenden van elkaar, integendeel. Tot voor kort werkten ze alle zeven bij een andere biologische groothandel in Leek. Nadat dat bedrijf werd overgenomen door een branchegenoot besloten ze een eigen onderneming te starten.

Realistisch ondernemingsplan

Om het plan te financieren werd contact gezocht met Rabobank Noordenveld West Groningen. ‘Het was een ambitieus en tegelijkertijd realistisch ondernemingsplan’, zegt Harjan van der Linde, accountmanager MKB van de bank.‘Ook was ik gecharmeerd van hun gedrevenheid en oprechte passie voor het vak.‘ Toch vond Van der Linde het belangrijk om ook de Kredietunie Westerkwartier bij het proces te betrekken. Hoewel ze de markt door en door kennen, hadden de oprichters van BioNoord immers nog geen ervaring met het ondernemerschap. En juist op dat terrein kan de Kredietunie Westerkwartier, naast het verstrekken van financiering, een voorname rol van betekenis spelen, wist Van der Linde.

Begin vorig jaar werd de Kredietunie Westerkwartier opgericht. Het initiatief is bedoeld om kredietverstrekking laagdrempeliger te maken en MKB’ers en startende ondernemers zo goed mogelijk te begeleiden in hun weg naar succes. Maar ook wil de Kredietunie, die voornamelijk drijft op vrijwilligers, een positieve bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de regio. In die missie lijkt de organisatie aardig te slagen. Want onlangs werd door de Kredietunie het inmiddels tweede krediet verstrekt. Aan BioNoord, om precies te zijn.

Regionale voedselketen

Ronald Seinen, voorzitter van de Kredietunie Westerkwartier, was eveneens enthousiast toen hem het plan werd voorgelegd. ‘Wij zijn er vooral om de economische bedrijvigheid in het gebied te bevorderen’, zegt hij. ‘BioNoord voldoet daar perfect aan. Het bedrijf draagt tenslotte bij aan de werkgelegenheid. Daarnaast zijn ze ook nog eens bezig met regionale biologische producten. Producten dus die over korte afstand worden aangevoerd. En dat herstellen van de regionale voedselketen is voor de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, waar wij uit zijn voortgevloeid, nu precies een belangrijk speerpunt. Het past aan alle kanten.’ Wat volgde was een mooie samenwerking tussen de bank en de Kredietunie. In één week was de financiering rond.

Waardevolle ondernemerstips

‘Geweldig dat er zo snel geschakeld werd’, blikt Olov Reitsema tevreden terug. ‘Maar minstens zo blij ben ik, net als mijn compagnons, met de coaching van de Kredietunie. Het zijn leerzame gesprekken waarin we waardevolle ondernemerstips krijgen. Bijvoorbeeld over hoe je beter focus kunt houden, hoe je haalbare doelen stelt en over valkuilen waar je tegenaan kunt lopen. We worden door de Rabobank en de Kredietunie echt prima op weg geholpen.’ 


Bron: persbericht Rabobank, Kredietunie Westerkwartier en BioNoord