Mede dankzij het verstrekte krediet van Kredietunie Westerkwartier is er weer een supermarkt in Oldehove. Afgelopen zaterdag opende Telintel Streeksupermarkt haar deuren.

De vorige eigenaren, de familie Brands, zagen er ruim een half jaar geleden geen brood meer in. Zij voelden zich gedwongen de supermarkt deze zomer te sluiten. De eigenaar van het winkelpand, Allert Riepma die voordien jarenlang zelf de dorpssupermarkt runde, ging op zoek naar nieuwe exploitanten. Hij vond het echtpaar Wim en Petra Telintel uit Niezijl bereid de exploitatie over te nemen.

Na een verbouwing van ruim tien dagen kunnen de inwoners van Oldehove en de naburige dorpen Saaksum, Niehove en Den Ham, voor hun boodschappen sinds donderdag weer op het vertrouwde adres aan het Kerkpad terecht. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier) verricht zaterdagmorgen om elf uur de feestelijke opening.

Andere geldbronnen

De vorige exploitanten runden de winkel in Oldehove onder de vlag van Attent; een onderdeel van grootgruttersbedrijf Spar. De familie Telintel opereert onder eigen naam. Omdat reguliere banken niet in de rij staan voor kredietverlening aan zo’n dorpswinkel gingen de Telintels op zoek naar andere geldbronnen.

KredietUnie Westerkwartier stak geld in het avontuur. Daarnaast werd een crowdfundingsactie opgestart. Ondernemers in de regio besloten 20.000 euro te lenen aan de streeksuper. Maar ook klanten trokken de portemonnee. Zij lenen in totaal nog eens bijna 30.000 euro aan de familie Telintel. “We hoopten op 30 mille in totaal vanuit het dorp. Dat bedrag hebben we net niet helemaal gehaald. Maar de opbrengst is voldoende om de deuren te heropenen”, zegt Wim Telintel.

Waardebonnen

De klanten droegen financieel bij aan de dorpssupermarkt door de aanschaf van waardebonnen die zij vanaf medio volgend jaar kunnen besteden in de supermarkt. “Wie voor 100 euro aan waardebonnen kocht, kan vanaf medio volgend jaar voor 110 euro bij ons boodschappen doen”, zegt de trotse eigenaar. Het echtpaar verzekerde zich van de steun van dorpsbelangen Oldehove bij de actie.

Telintel Streeksupermarkt is niet in alle opzichten vergelijkbaar met de de wijze waarop voorganger Brands de formule Attent uitoefende. “Wij doen veel met verse streekproducten, zoals groente, brood (van slagerij Gelsema uit Aduard) en brood (bakkerij Leistra uit Ezinge). Zijn regionale streekproducten niet duur? Telintel: “Dat is een misverstand. Ik doe rechtstreeks zaken met producenten waardoor kosten die de tussenhandel vraagt, worden bespaard.”

Shovel

Om tijdig alles klaar te hebben voor de feestelijke opening van zaterdag kreeg Telintel veel steun van familie en vrienden. Al hun vier kinderen, variërend in leeftijd van 13 tot en 22 jaar, droegen hun steentje bij ,,Onze oudste dochter zou aanvankelijk een vaste medewerkster worden. Na een tijd te hebben gewerkt in de supermarkt in Ezinge, besloot ze haar leven evenwel een andere wending te geven. “Ze rijdt nu in een zanddepot op een shovel”, zegt haar trotse vader Wim.

Het echtpaar Telintel woonde lang geleden zelf in Oldehove. Mogelijk dat de familie op termijn verhuist van Niezijl naar Oldehove.

Tekst en foto: uit artikel van DvHN (Koos Bijlsma)