Via crowdfunding, kredietunies en andere alternatieve fondsen is veel investeringsgeld beschikbaar voor ondernemers met goede plannen. De initiatiefnemers van deze nieuwe fondsen -die de laatste jaren op gang zijn gekomen als alternatief voor terughoudende banken- zijn dan ook niet zozeer op zoek naar geld, maar vooral naar goede plannen om in te kunnen investeren. Dat bleek dinsdagavond 9 mei op de ondernemersbijeenkomst Financiering 2.0 in De Postwagen in Tolbert. 
Op de bijeenkomst, georganiseerd door de Bedrijvenvereniging Leek en de gemeente Leek, werd een 70-tal ondernemers uit het Westerkwartier bijgepraat over de nieuwe financieringsmogelijkheden door drie experts: Robert Panman van De Kapitaalfabriek uit Groningen (crowdfunding), Ronald Seinen van de Kredietunie Westerkwartier en Veronique Jeunhomme, Investment Analist NOM Finance. Ook voorzitter Jan van der Laan van BVL en burgemeester Hoekstra van de gemeente Leek spraken de ondernemers toe.

40 Mille in een half uur


Robert Panman schetste hoe het er aan toe gaat op crowdfundingplatform geldvoorelkaar.nl, waar De Kapitaalfabriek gebruik van maakt. ‘Investeerders kijken voortdurend op de site of er een leuk nieuw plan is waar ze geld in kunnen stoppen. Dat beslissen ze vaak in luttele seconden; omdat ze toch hun risico spreiden en per project bijvoorbeeld 100 euro inleggen. Dat doen meer mensen; en zo zie je dat een investering van 40.000 euro ook zo vol is, als er binnen een half uur 400 mensen bijeen zijn die met 1 druk op de knop elk 100 euro investeren. Zo snel kan het gaan.’ 
De Kapitaalfabriek helpt -en screent- ondernemers bij het plaatsen van hun plan op het crowdfundingsplatform. Daarbij gelden -steeds meer- spelregels die door de Autoriteit Financiële Markten worden opgelegd. ‘We wijzen ook plannen af.’ Niettemin nodigt Panman ondernemers van harte uit om met goede plannen te komen. Aan investeringsgeld in ieder geval geen gebrek: ‘In 2013 werd in Nederland 32 miljoen euro geïnvesteerd via crowdfunding; vorig jaar is dat al opgelopen naar 170 miljoen euro. Dat zit in 4800 verschillende projecten. Het groeit flink. Kredietverstrekkers krijgen 4 tot 8 procent rente en vinden het bovendien ‘fun’ om te crowdfunden. Het zit niet voor niets in het woord besloten.’ Info: www.dekapitaalfabriek.nl. 



Kredietunie Westerkwartier


Ondernemer Ronald Seinen uit Leek nodigde de aanwezigen uit zich aan te sluiten bij de onlangs opgerichte Kredietunie Westerkwartier. Dat is een coöperatie van kredietverstrekkers en kredietnemers uit het gebied. Ze betalen elk 500 euro lidmaatschap per jaar en kunnen daarnaast extra geld inleggen of lenen. Er zijn op dit moment 30 leden en er zit al 450.000 euro in het fonds (waarvan de helft van de provincie Groningen). Ook de Kredietunie is nu op zoek naar ondernemers die goede plannen hebben.
Evenals crowdfunding zijn kredietunies booming in Nederland. Seinen, die voorheen bij de Rabobank werkte, ziet een duidelijke trend: ‘We zitten in een veranderingstraject. Is het hier nog zo dat 70 procent van de bank wordt geleend en 30 procent via alternatieve financiering; in de VS is het al veel langer andersom. En dat gaat hier ook gebeuren. Dat komt door de strengere regels voor banken, die daardoor selectiever worden. Helemaal als het om kleine kredieten gaat.’ De lokaal werkende kredietunie, waarvan er steeds meer in Nederland komen, richt zich juist op die kleine kredieten. Ook coachen de kredietverstrekkers de kredietnemers. ‘Op die manier is er een grote betrokkenheid en dat vergroot de kans van slagen.’ De Kredietunie Westerkwartier werkt met een rente van 8,5 procent. Info: www.kredietuniewesterkwartier.nl.

Welk probleem los je op?


Veronique Jeunhomme van NOM Finance liet weten dat haar organisatie 68 miljoen euro in meer dan 80 bedrijven heeft zitten. De kapitaalinjecties lopen uiteen van 50.000 tot 2,5 miljoen euro. Het gaat om risicodragend en achtergesteld kapitaal, waarmee de kredietnemer gemakkelijker een lening bij een bank kan krijgen (stapelfinanciering). ‘Snelle winst is voor ons geen doel, al willen we uiteindelijk wel ons geld terug. Ons belang is vooral om de onderneming verder te helpen en de economie in het Noorden te versterken; we zijn opgericht door EZ en de Noordelijke provincies. Onze deelnemingen zijn goed voor bijna 3.000 arbeidsplaatsen.’ Voorbeelden van door de NOM gefinancierde bedrijven uit het Westerkwartier zijn Pendra Care, Data B Mailservice en Level Up Assist. Ook beheert de NOM diverse fondsen. Jeunhomme nodigt ondernemers met goede plannen uit zich te melden. En wat is goed: ‘De belangrijkste vraag die wij stellen is: welk probleem los je op? Verder kijken we naar het marktpotentieel en naar de persoon van de ondernemer. Is er een lange termijn visie? Een strategie?’
In dat kader heeft de investment analist een aantal tips: ‘Een businessplan van 15 pagina’s is voldoende. En maak er een filmpje bij. Gebruik het Business Model Canvas, zorg voor een goed team om je heen en laat zien dat je als bedrijf ‘in control’ bent.’ Info: www.nom.nl/finance. 



NOM on Business Tour


Voorafgaand aan de bijeenkomst deed de ‘NOM on Business Tour’ Tolbert aan. In en rondom de in het oog springende NOM-bus -die door het hele Noorden tourt- konden ondernemers sparren met NOM-medewerkers. Ook werden er soep en broodjes geserveerd. ‘Met deze tour willen we het mogelijk maken voor ondernemers om op een laagdrempelige manier met de NOM in contact te komen. Je hoeft dus geen afspraak te maken, je kunt gewoon langskomen. We doen verschillende plaatsen in het Noorden aan’, aldus communicatiemanager Annemarie Atema van de NOM. De halteplaatsen worden bekendgemaakt via de website van de NOM: www.nom.nl.

Tekst en foto’s: Erik Riensema (Noordbizz.nl)